Juletre på torget

Tøffe tider for mange, men det er lys i tunnelen.

Harde fakta

Det er mange som for tiden opplever det stramt økonomisk, og som sliter med å få endene til å møtes. De fleste har opplevd å få redusert kjøpekraft, som følge av høye priser på strøm, mat og drivstoff, i tillegg til en stadig økt lånerente.

Det er ikke akkurat solskinnshistorier som fyller avisene, og det er dystert å lese om økningen av nordmenns inkassogjeld, og at stadig flere får namsmannen på døra. Gjengangeren i mange av disse sakene er at folk utsetter betalingsproblemene sine, og at mye kunne vært løst dersom de hadde turt å be om hjelp tidligere.

Ikke utsett et økonomisk problem

Bekymrer du deg over økonomien, er det lurt å gjøre noen tidlige grep, og ikke utsette problemene. Bankene kan hjelpe sine kunder med råd om privatøkonomi og gjeldssituasjon, og NAV har også en økonomi- og gjeldsrådgivningstjeneste som du bør sjekke. Hjelpemidlene er mange, men det betinger at man tar tak i problemene tidsnok.

Som kunde i Askim & Spydeberg Sparebank får du en serviceinnstilt og omsorgsfull rådgiver som bryr seg – både om deg som kunde, og lokalsamfunnet. Du kan enkelt be om at rådgiveren din skal ta kontakt med deg, ved å klikke deg inn her og fylle ut det digitale kontaktskjemaet.

Slik sparer du både penger og miljøet

1) Unngå småkjøpene, og innfør ukeshandling

2) Skaff deg full oversikt over økonomien din. Opprett betalingsavtaler, faste overføringer mellom kontoene dine og bufferkonto til uforutsette kostnader

3) Sørg for at du har riktig skattetrekk. Dersom den reelle renta er betydelig høyere enn sist du var inne og justerte, kan det være vesentlig mer å hente i rentefradrag. Gå inn og endre skattekortet ditt før nyttår, så får du full effekt at endringene allerede på første utbetaling av lønn eller pensjon i januar

4) Spar både penger og miljøet ved å kjøpe brukt, f.eks. via Finn.no eller Tise

5) Rydd i antall streaming-tjenester og abonnement. Er det kanskje mulig å dele innad i familien? Spotify har f.eks. en familie-konto til lyttere under samme tak

6) Spar strøm. Det å flytte strømforbruket til timer med lavere strømpris kan hjelpe, men det gjelder mest for store strømforbrukere som lading av elbil. Det kan være lurt å skru ned innetemperaturen med én grad eller to, ta kortere dusjer, bruke sparepærer eller LED-lys samt vente med å kjøre vaske – og oppvaskmaskin til de er helt fulle

 

Linda S i parken

Det har sjeldent vært viktigere å være forsikret for liv og helse - enn nå

De fleste må nå gjøre prioriteringer som kan være vanskelige, og det kan kanskje være fristende å kutte i forsikringene for å spare noen kroner i måneden. Når man kjøper livs- og helseforsikring, håper man jo at man aldri skal få bruk for det. Det vi har fått i økte utgifter er langt mindre enn det de fleste av oss ville miste av inntekter, hvis vi ble langvarig syke. Og et enda verre bilde; økte utgifter kombinert med tap av inntekt. Det er noe å tenke på. 

  • «Selv om du har det vanskelig økonomisk, vil jeg absolutt fraråde deg å si opp forsikringene dine», sier vår forsikringsrådgiver Linda Stensby. «Mest sannsynlig finnes det andre måter å spare på, og her kan vi hjelpe deg. Ta kontakt med rådgiveren din, og avtal et møte for en helhetlig gjennomgang av økonomien din».

Lysere tider i sikte

Vår sparespesialist, med en lang erfaring fra finansmarkedene, ser imidlertid lysere på det nye året.

«Vi tror at rentetoppen er nær og at rentene flater ut litt over dagens nivå i 2023. Når renter og inflasjon stabiliserer seg reduseres usikkerheten, og økonomien vil komme i gang igjen. Vi tror ikke at det lokale boligmarkedet vil kollapse, og ser for oss en gradvis bedring andre halvår i 2023.»

Vår sparesjef