Når skilsmisse er en realitet, hva gjør du?
Skilsmissen er en realitet - hva gjør du?
Noen ganger tar rett og slett kjærligheten slutt. Drømmen om at dere to skulle bli gamle sammen og ri inn i solnedgangen brast dessverre, og avgjørelsen om skilsmisse er tatt. Ifølge statistikk ender norske ekteskap 40 prosent av tiden med skilsmisse.
I dette havet av følelser og knuste hjerter er det viktig å huske at det er en rekke avgjørelser, diskusjoner og planlegging som rett og slett bare må gjøres. Uansett hvor vanskelig den følelsesmessige situasjonen er, gjelder det å holde tunga rett i munnen når det kommer til det praktiske og økonomiske.
Her kommer en liten oversikt over hvilke elementer som kan være viktige å huske på. Det aller viktigste du må huske på, er at hos Askim & Spydeberg Sparebank har du en egen personlig rådgiver som kan hjelpe deg i noe som kan være en vanskelig og uoversiktlig tid, og sende deg på vei til et nytt kapittel i livet.
Her følger en liten oversikt over de viktigste praktiske punktene som dere må gjennom:
Separasjon
Gjør separasjonsprosessen enklere ved å benytte deg av elektronisk søknad via Statsforvalterens nettsider. Når ett år med separasjon er fullført, har dere muligheten til å gjennomføre skilsmissen.
Dersom det ikke blir sendt inn en offisiell separasjonssøknad, kreves det at dere har levd atskilt i minimum to år før skilsmisse kan innvilges.
Det er viktig å påpeke at enighet om å avslutte ekteskapet ikke er påkrevd. Det er tilstrekkelig at én av partene søker om separasjon.
Få oversikt over de økonomiske aspektene
Først handler det om å få oversikt over verdier og gjeld. Denne prosessen med å fordele ulike økonomiske verdier kalles et skifteoppgjør. Her fordeles alle felles verdier som bolig, bil og sekundærbolig. Verdiene vil deles likt mellom dere, men her er det to viktige unntak:
Verdier som den ene ektefellen allerede hadde da ekteskapet ble inngått.
Om det ble inngått en avtale om særeie, hvor det står hvilke eiendeler som ikke er en del av fellesverdiene.
Få to verdivurderinger av boligen
Dette er ikke noe man må gjøre, men det kan være en praktisk løsning på et viktig element. På den måten får dere to forskjellige verdivurderinger og tar gjennomsnittet av dem. Da er det enklere å bli enige om hva boligen faktisk er verdt.
Forsikringer
Gå gjennom alle forsikringer og se hvilke som er felles og derfor må flyttes til personlige kontoer. Her gjelder det også å være oppmerksom på hvilke familieforsikringer som er knyttet til den enes arbeidsplass. Etter en skilsmisse vil disse ikke lenger gjelde for den gjenværende parten og må signeres på nytt.
Meklingsmøte hvis dere har barn
Hvis dere har barn under 16 år sammen og søker om separasjon, må dere delta i et meklingsmøte. Hvis dere ikke har felles barn, er det ikke nødvendig med meklingsmøte.
Mekling er en offentlig tjeneste som tilbys når et forhold tar slutt. Målet med meklingen er å hjelpe dere som foreldre med å bli enige om ansvar, samvær og hvor barnet skal bo fast. Hvis dere har barn under 16 år, er det pålagt å delta i en times mekling.
Vi i Askim & Spydeberg Sparebank hjelper deg selvsagt.
Som en del av et lokalsamfunn er vi som bank der for deg. En skilsmisse påvirker flere personer i et lite område, så det er viktig for oss å kunne være der som en sparringspartner på de forskjellige økonomiske aspektene.
Sammen med deg kan vi finne løsningene som passer best for akkurat deg. Vi har personlige rådgivere som kan være din kontaktperson når det kommer til kompliserte økonomiske utfordringer, forsikringer eller annet som kan være til hjelp.
Kontakt oss gjerne for en uforpliktende samtale. Finn din rådgiver.
Artikler
Røykvarslerdagen 1. desember - på tide å bytte batteri?
På tide å bytte ut røykvarslerbatteriene? Kom innom oss, som kunde får du max 4 pr. familie.
Derfor bør du fylle opp BSU-en din nå
Les hvorfor du bør fylle den opp, og gjør det før 30. desember