Svindler

Se opp for svindelforsøk!

Kilde: Skatteetaten

I disse dager hvor mange mottar skattemeldingen, er det viktig å være på vakt mot svindlere. Dessverre skjer det ganske ofte at noen mottar SMS eller e-post fra noen som utgir seg for å være Skatteetaten, og som har dårlige intensjoner.

Husk at Skatteetaten vil aldri be deg om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via SMS eller e-post. De sender heller ikke lenker uoppfordret i e-post eller i SMS. All kommunikasjon fra Skatteetaten, som omfatter personsensitive opplysninger, skjer innlogget via skatteetaten.no eller altinn.no.

En tommelfingerregel er å aldri gi fra seg slike sensitive personopplysninger uten å være logget inn med Min ID, Bank ID eller annen trygg pålogging.

Dette må du gjøre hvis du har mottatt forsøk på epost-svindel

  • Ikke oppgi noe av informasjonen det bes om, eller svar på SMS eller e-post som du er usikker på. Trykk ikke på lenker eller vedlegg, men slett e-posten.
  • Hvis du har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en slik falsk e-post, sperr kort og konti så raskt som mulig.
  • Send gjerne videre mistenkelige SMSer eller e-poster til phishing@skatteetaten.no. Det gir Skatteetaten mulighet for å oppdage nye varianter raskere.

Skatteetaten ser alvorlig på slike svindelforsøk og har politianmeldt flere av tilfellene.


Tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt

  • Se nøye på SMS og e-poster du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
  • Sammenlign e-postadressen med tidligere ekte e-poster. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å produsere falske e-poster og SMSer.
  • Vær særlig oppmerksom hvis du i en SMS eller e-post blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  • Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  • Spesielt på mobil kan det være fristende å klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
  • Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no, eller ta en telefon til Skatteetaten på 800 80 000.
Kunderådgiver ved skranken

Kontakt oss hvis du lurer å noe. Vi er her for deg.