Bekymret

Banksvindel - hva gjør du om uhellet har skjedd?

Svindelforsøk dukker mer og mer opp, og de som driver med det utvikler like fort nye metoder. Om du mistenker at du har havnet i svindlerens klør, handler det om å agere kjapt og ha nøyaktig oversikt over hva du skal gjøre.

Mistenker du at du er svindlet, gjør dette:

1. Ta kontakt med banken din.

Jo raskere du gir oss beskjed, desto raskere kan vi handle og forsøke
å forhindre svindelen fra å bli gjennomført. Her er det viktig å huske
på at når du snakker med banken din, så vil vi aldri be deg om å
oppgi BankID eller passord.

2. Få oversikt.

Hva er det som faktisk er på avveie? Kan du allerede se at det
mangler penger på noen av kontoene dine? Er det innlogginger
med BankID som er på avveie eller er det kortopplysningene dine?
I en dialog med banken er det greit å få klargjort disse faktorene.

3. Anmeld.

Ikke minst, anmeld forholdet. Dette kan du gjøre på telefon 02800
eller på din lokale politistasjon. På den måten kan du dokumentere
at du har blitt utsatt for en kriminell handling. I tillegg kan du og
politiet sikre evt. digitale spor.
Her er det lurt å ta med skjermbilder av svindelen, om du har dette tilgjengelig.

Hva er Olga-svindel, og hvorfor har det endret bankenes opplysningsplikt? 

Olga-svindel er et begrep som brukes der svindlere utgir seg for å være banken, og ringer kundene for å få dem til å oppgi personopplysninger, passord og viktige koder over telefonen. Svindelmåten har fått navnet fordi forbryterne har rettet seg mot personer med “gamle” navn, som de da føler er lettere å overtale til å gi fra seg sensitiv informasjon. 

Nylig ble en kvinne utsatt for akkurat en slik svindel, og tapte over 150.000 kroner. Hun måtte da helt til Høyesterett for å få pengene sine tilbake, da hennes bank mente at det var hun som hadde opptrådt klanderverdig ved å gi fra seg opplysningene.

Dette har gjort at banker i en større grad enn tidligere må opplyse sine kunder om at de blant annet ved endringer må være ekstra oppmerksom på å aldri dele passord, PIN eller andre innlogginger - uansett hvor hjelpsomme personene fremstår.

Hva er egentlig “Phishing”? 

Phishing er en av de vanligste metodene for svindel. Her blir for eksempel ansatte i en bedrift kontaktet av en annen bedrift eller bank. Og avsenderen vil lokke mottakeren til å åpne et vedlegg, eller logge seg inn på en side for å oppgi sensitiv informasjon. Dette kan også dukke opp i sosiale medier, der vedkommende utgir seg for å være en på din kontaktliste. For eksempel at de de sitter fast på en flyplass og trenger litt penger.  

Politi - noen utgir seg for å være politiet ved telefon

Askim & Spydeberg Sparebank har også opplevd at kunder har blitt utsatt for svindel og svindelforsøk gjennom at svindleren utgir seg for å være politi. Personen som ringer utgir seg ofte for å trenge informasjon om en sak eller et forhold, og ber om sensitive personopplysninger. Svindleren snakker ofte godt norsk og er svært overbevisende. Husk at politiet aldri vil spørre om BankID-informasjon eller andre personlige opplysninger over telefon.

Til slutt - dette er den viktigste setningen av dem alle: Banken din vil ALDRI be deg om din BankID eller innloggingsinformasjon. 
Den er så viktig at vi tar det en gang til: 
Banken din vil ALDRI be deg om din BankID eller innloggingsinformasjon!